BLOG PINGITAN KURANG FOLLOWERS - SISHAWA DOT COM

Breaking

Post Top Ad

13 Aug 2017

BLOG PINGITAN KURANG FOLLOWERS


Assalamualaikum... hello di sana.
Hari ni aku nak share tentang blog aku sendiri. Tak tahulah kenapa tapi blog aku memang tak ada ramai sangat followers. 

Mungkin disebabkan entry di blog aku selama ni kurang menarik dan mungkin juga sebab aku ni kurang bersosial dengan bloggers yang lain gamaknya. 

Ada masa terluang, aku rajinkan diri untuk blogwalking. Dari satu blog ke satu singgah.  Jeles juga dalam hati ni bila singgah di mana-mana blog yang punya pengikut yang ramai. Seronoknya bila blog famous dan punya ramai followers kan?

Lainlah blog aku ni. Bukan hanya blog ni malah ke dua-dua blog aku... bahagian followers memang tidak seramai mana.  Kalau nak tahu dari awalnya lagi aku memang rasa berat untuk buat dan handle dua buah blog. Ye lah, sebuah blog pun tak sempat nk update entry selalu, inikan pula dua?! Tapi aku takde pilihan lain sebabnya aku terpaksa juga asingkan antara blog personal dengan blog bisnes. Tak tau lah sebab apa tapi aku rasa pening bila campur ke duanya sekali. Naik semak pun ada untuk fikirkan kategori demi kategori.

Itulah sebabnya aku buat juga blog ke dua aku tu walau dalam keadaan berat hati yang teramat sangat. Apa yang mampu aku buat hanyalah bertawakal saja moga-moga ada yang sudi singgah di ke dua-dua buah blog kesayangan aku ni.

Hari demi hari aku cuba promosikan ke dua-dua blog aku ni tapi sayangnya followers tetap juga di tahap yang sama. Macam-macam cara aku buat tapi masih lagi kurang berhasil. Sampai sekarang blog ke dua aku hanya ada 122 orang followers saja. Sedih kan? Kalau nak di ikutkan rasa hati, macam malas je untuk terus nak menulis lagi.

TAPI...!!! HINGGA KE HARI INI,

  • aku masih lagi terus menerbitkan entry hari demi hari. 
  • aku masih lagi terus bergelar seorang blogger
  • aku mash lagi terus mempromosikan blog
  • aku masih terus lagi berusaha tanpa henti
  • aku masih lagi belum giveup
NAK TAHU KENAPA?
Kerana aku dah punya semangat yang baru setelah bermonolog dengan diri aku sendiri. Yelah, aku nak menulis ni kerana apa sebenarnya? Adakah kerana nak kumpul followers atau kerana nak berikan info dan bahan bacaan untuk para pembaca?

Akhirnya aku nekad. Aku nekad untuk terus berusaha menulis pelbagai perkara dan info yang boleh di kongsikan dengan para pembaca yang lain di luar sana.

Sekarang,  aku dah makin happy. Apa yang membuatkan aku happy ialah di sebabkan oleh pageview. Yes! Walau 'rupa sahabat' yang muncul di bahagian followers tak ramai tapi pagesview untuk ke dua-dua blog aku makin meningkat dengan konsisten dari hari ke hari. 

Berkat tidak berputus asa, blog ke dua ku juga turut berjaya mencapai pagesview sehingga 1000+ sehari.

PAGEVIEWS KELMARIN 12.08.2017 mencecah  1,103

Alhamdulillah... ada yang sudi singgah baca walau bahagian komen tidak seberapa

Moral of the story, bila menulis ni biarlah dari hati. Jangan sesekali copy dari blog orang lain. Jangan juga menulis semata-mata untuk cuba menjadi glamour. Biarlah di mata orang lain blog kita nampak seakan terpinggir asalkan kita tahu apa yang kita tulis tu ada orang yang mengikutinya (walau hanya dalam diam)... :D

Apa pendapat ualls? Betul ke tidak pendapat aku ni?

p.s: Terima kasih pada semua yang sudi jadi followers blog ini... luv luv!!

19 comments:

  1. Hi awa, teruskan menulis ...awa ada skill menulis yang baik, dan senang memikat pembaca, just like mrs pip yg selalu menantikan entry terbaru awa ... jgn pernah putus asa .. menulis kerana suka , lama lama pasti ramai followers and readers... cheers.

    ReplyDelete
  2. blog kak lina lagi sendu awa....haha jeles tengok blogger2 famous ni kan...tapi awa pun famous tau...semua nak guna khidmat awa...

    ReplyDelete
  3. ramai jugak bah follower sis hawa..btw...tahniah sebab pageview naik..

    ReplyDelete
  4. Byklah tuu, semalam dah 1k, wowwww! hehee, banyak promo, maybe dorang banyak singgahh..kan ~ Just x follow je lagi.... all the best, nona pon dah lama jd blogger, tp followers x smpai 1k ponn lg

    ReplyDelete
  5. Setujuuuuuu. Walaupun yang "mengikuti" sikit tapi yang "memerhati" tu ramai. Tahniah akak moga terus sukses k :) Followers ira pun tak seramai akak tau hehe

    ReplyDelete
  6. Memang kadangkala bila tengok ruang komen, bagaikan tiada yang membaca catatan kita. Tapi tengok statistik, ada sahaja yang sudi singgah... :)

    ReplyDelete
  7. kalau asyik pikirkan follower memang rasa takde mood nak menulis..

    ReplyDelete
  8. teruskan berblogging kak awa.. inshaAllah nnti pv akan meningkat

    ReplyDelete
  9. hai..insyaAllah akak jadi blogger famous nanti..dah dapat ramai followers

    ReplyDelete
  10. Dah kira hebatlah tu.
    teruslah mengentri blog

    ReplyDelete
  11. insyaAllah sis awa , ccl selalu baca entri sis awa .. walaupun tak ramai follower , satu hari nanti pasti ramai , keep it blogging ya

    ReplyDelete
  12. Salam singgah pagi isnin...
    xpe..yg penting niat dan teruskan usaha...

    ReplyDelete
  13. Pelan pelan lama-lama jadi banyak tu Insya-Allah.

    ReplyDelete
  14. Xpe..mula dari bawah..saya dulu mcm tuhlah..

    ReplyDelete
  15. Pakwi singgah....
    Jangan bersedih..Allah bersama org2 yg sabar....
    Kadang kita dpt apa yg dikehendaki..kdg tak...
    Bkn setakat follower je....CINTA pun sama...
    nak tahu..?? Meh bc puisi Pakwi....

    https://puisipakwi.blogspot.my/

    ReplyDelete
  16. sama dear..akak pun followers kurang..komen pun kurang..tapi ku update je blog..yang nak follow blog tu terpulang, tiada paksaan..kalau dorang rasa blog kita menarik & banyak info, automatik dorang sendiri yang follow...

    ReplyDelete
  17. Ramai follower blog jarang sangat org nak singgah.. X kisah pun tulis jer

    ReplyDelete
  18. betul tu.. kita tetap menulis walaupun tak ramai followers :D

    ReplyDelete