HARI YANG PALING TERUK UNTUK SEORANG PENULIS BLOG - SISHAWA DOT COM
test banner

Breaking

Post Top Ad

18 Nov 2017

HARI YANG PALING TERUK UNTUK SEORANG PENULIS BLOG

Asalamualaikum ualls...
Nak tanya, ualls ada baca tak entry bertajuk WAKTU PALING SESUAI UNTUK PUBLISH ENTRY BLOG yang pernah aku siarkan di blog ke dua ku pada 03 Nov yang lepas? Jika YA, terima kasih kerana sudi membaca.



Okay, di dalam entry tersebut ada aku tunjukkan sekali bukti-bukti daripada sebuah analisa yang di lakukan oleh KISSmetrics dan salah satu daripada hasil analisa tersebut mengatakan bahawa hari SABTU ADALAH HARI YANG PALING KURANG SEKALI BLOG DI BACA. (sila lihat gambar di bawah)



Apakah benar kenyataan ini???
Jawapannya adalah : YA!!

Ini adalah berdasarkan trafik yang terpamer pada blog aku sendiri. Sepanjang minggu ini, jumlah pagesview (PV) yang tercatat adalah sebanyak 1,000 dan ke atas. Malah pernah hampir mencecah ke 2,000PV sehari. Namun, apabila tiba hari ini (Sabtu) jumlah pagesview tersebut telah menurun sebanyak 40-50%.

- CONTOH PV BULAN OKTOBER - 


- PV UNTUK DUA HARI LEPAS - 
16- NOV-2017 (8am) hingga 17-NOV-2017 (7:59am) = 1,990 PV
17-NOV-2017 (8am) hingga 18-NOV-2017 (7:00am) = 1,316 PV


- PV TERBARU HARI INI -
18 NOV 2017 dari 8am - 11pm
hanya 500+ PV sahaja!!

Ini bermakna benarlah seperti apa yang telah di analisa oleh pihak KISSmetrics tersebut. Moga-moga kita sama-sama dapat belajar berdasarkan info yang di beri.

Pada yang belum membaca entry keseluruhan berkaitan WAKTU PALING SESUAI UNTUK PUBLISH ENTRY BLOG tu, ualls bolehlah baca kat >> SINI << ye... All the best!! dan doakan moga kita sama-sama  semakin maju di dalam dunia blogging ini. Ameen

*** SABTU AHAD TULIS ENTRY SIMPAN DALAM DRAFT, HARI BERKERJA BARU PUBLISH!! :D

18 comments:

  1. Mama pun perasan kalau sabtu Dan ahad mmg merudum Kan. Tapi Hari isnin nanti dia up balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mama.. weekends je mmg slow! Ari isnin terus melonjak naik sejak pagi :D

      Delete
  2. so weekend kena pulun buat draf so weekdays nanti boleh publish entry setiap hari..haha

    ReplyDelete
  3. Jangan cakap readers, Mai pun tak sempat blogwalking time2 cuti,haha.

    ReplyDelete
  4. Hari weekend .. blog pun cuti jugak .heheheh ..

    ReplyDelete
  5. Sbb weekend org yg bekerja akan habiskan masa dgn family, kluar shopping ... so no blogwalking atau blogpost hr cuti

    ReplyDelete
  6. oooo.. tapi ada betul juga sbb sabtu ahad saya sendiri pun kadang2 tak sempat nak jenguk blog2 lain. blog sendiri pun tak sempat.

    ReplyDelete
  7. Betul awa...blog akk pun sama jugak...asal weekend je kurang pv nya

    ReplyDelete
  8. Hari minggu utk spend masa ngan family. Tapi akak ikut mood. Ada jugak publish entry. Isi masa lapang hahaha

    ReplyDelete
  9. Oo gud info. Pasni boleh la plan kalau nak BW pun

    ReplyDelete
  10. Siqah kadang2 ambik masa weekend untuk blogwalking sekejap. Itu pun kalau sempat, huhu, jarang dah BW sekarang. Rasa bersalah :(

    ReplyDelete
  11. hujung minggu semua org kurang buka internet tp utk bersama family

    ReplyDelete
  12. rajin buat research pasal blog viewer,baguslah.

    ReplyDelete
  13. hujung minggu hari aku rajin buka blog..hihi..hari biasa jarang nak buka blog..

    ReplyDelete
  14. selalu tulis bila ada mood aje.

    takde tetapkan masa sangat bila nak menulis.

    ReplyDelete
  15. Lorrr hari sabtu blog kurang di ‘serang’ ehh baru tahu..kalau dt v 1,000 kd 2,000 sehari..byk tu

    ReplyDelete