Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mendidik Diri Memilih Makanan Lebih Sihat Bersama Festival Makanan Kanak-kanak Sihat Ayam Brand™

Assalamualaikum, pertama sekali daku nak ucapkan jutaan tahniah kepada pihak Ayam Brand™  kerana telah berjaya menjayakan sebuah majlis yang bagi aku sangat bagus dan terbaik. Terus-terang daku sendiri berasa sangat bertuah kerana dapat ikut serta di dalam Festival Makanan Kanak-kanak Sihat Ayam Brand™ ini. Sebenarnya Festival Makanan Kanak-kanak Sihat Ayam Brand™ ini telah pernah diadakan sebelum ini di lokasi yang lain dan kebetulan telah ditakdirkan menjadi rezekiku apabila mendapat tahu yang pihak mereka telah memilih Kota Bharu Kelantan sebagai destinasi terkini.

Daku tiba bersama Kasih ( semestinya ) pada jam 3.30 petang dan ketika itu majlis sudahpun bermula. Terkejut juga dengan jumlah tetamu yang hadir, memang meriah! Makin meriah apabila turut dihadiri oleh empat buah rumah kebajikan di Kelantan & juga Terengganu.


Rupa-rupanya Festival Makanan Kanak-kanak Sihat Ayam Brand™ ini benar-benar ingin dihebohkan kepada orang ramai seperti aku  kerana Malaysia kini telah dinamakan sebagai sebuah negara yang mempunyai kadar obesiti paling tinggi dalam kalangan kanak-kanak dan dewasa di ASEAN dengan 23.7% daripada mereka mengalami masalah obes.

Pemakanan memerlukan keseimbangan. Obesiti sering dikaitkan dengan tabiat makan yang disemai sejak kecil, di mana kanak-kanak yang mempunyai berat berlebihan biasanya akan menjadi obes ketika dewasa. Faktor budaya juga menjadi salah satu sebab yang menyumbang kepada peningkatan masalah obesiti di Malaysia. Ini kerana kebanyakan makanan popular di Malaysia adalah seperti snek yang digoreng dan hidangan yang memiliki kandungan lemak tinggi, selain tidak ada banyak kepelbagaian dalam makanan. 


Maka dek kerana itulah pihak Ayam Brand™ berasa terpanggil untuk memberi info betapa pentingnya makanan sihat ini dan dalam peluang tersebut turut digunakan untuk memberi sumbangan produk makanan sihat keluaran Ayam Brand™ selama dua bulan kepada empat buah rumah kebajikan yang telah terpilih untuk kali ini.

Alhamdulillah, sebagai salah seorang pelanggan tetap jenama Ayam Brand™ ini pastinya daku turut berasa gembira dan terharu. At least, daku tahu pihak Ayam Brand™ benar-benar mengambil berat tentang soal pemakanan sihat untuk para pelanggannya termasuklah diriku sendiri.Maka tidak hairanlah mengapa jenama Ayam Brand™ ini berjaya menjadi antara jenama pilihan rakyat Malaysia selama 126 tahun yang lalu. Ohya, pihak Ayam Brand™ juga telah menjadikan Festival Makanan Kanak-kanak Sihat (Healthy KIDS Food Festival) ini sebagai sebahagian daripada program tanggungjawab sosial tahunannya untuk menawarkan pilihan makanan yang lebih baik kepada orang ramai.

Kempen kebajikan pada tahun ini juga bertujuan untuk memperkasakan kanak-kanak supaya dapat membuat pilihan makanan mereka sendiri menerusi aktiviti-aktiviti yang interaktif. Aktiviti ini dapat membantu mereka mengenal pasti kumpulan makanan yang penting, memahami jumlah makanan dan membuat keputusan bijak tentang makanan berkhasiat dan membentuk tubuh secara positif.


Ayam Brand™ menyatakan bahawa sumbangan produk kepada rumah-rumah kebajikan yang mengambil bahagian dibuat kerana kebanyakan daripada mereka kurang akses kepada sumber nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan kesihatan kanak-kanak. 

Sudah memasuki tahun kesebelas, Kempen Penyayang Komuniti Ayam Brand telah berjaya menjangkau sekitar 20,000 orang dari 482 pertubuhan kebajikan, serta menyediakan mereka dengan 1,404,000 hidangan makanan yang sihat dan mudah! Mengulas tentang Festival Makanan Kanak-kanak Sihat, wakil Ayam Brand, Encik Nathan Deverre berkata, 

“Kanak-kanak dapat belajar dengan baik menerusi permainan. Justeru, Ayam Brand telah menganjurkan Festival Makanan Kanak-kanak Sihat dengan pelbagai bentuk permainan yang direka khas buat kanak-kanak agar mereka seronok ketika belajar bagaimana untuk memilih makanan yang betul. Kami harap kanak-kanak yang mengambil bahagian pada hari ini akan mengamalkan apa yang telah mereka pelajari dan berkongsi tips ini dengan rakan-rakan dan menyebarkan mesej mengenai makan secara sihat.”


Antara sesi bengkel yang dijalankan ialah ‘Yay or Nay’ di mana kanak-kanak belajar untuk mengenal pasti serta membezakan di antara pilihan makanan yang sihat dan tidak sihat, selain teka silang kata tentang manfaat Omega 3 dan DHA di bengkel ‘Crossword’


Di bengkel ‘Healthy Plate’ pula, kanak-kanak menentukan kuantiti kumpulan makanan berbeza untuk menghasilkan satu diet yang seimbang, manakala di bengkel ‘DIY’, kanak-kanak akan menghidang Nasi Lemak Tuna mereka berdasarkan apa yang telah pelajari.


Kanak-kanak amat memerlukan Omega-3, iaitu sejenis asid lemak penting untuk perkembangan otak dan mata yang tidak dihasilkan oleh tubuh manusia. Ibu bapa dan penjaga boleh menambah makanan yang kaya dengan kandungan Omega-3 seperti sardin, mackerel dan tuna dalam diet anak-anak. Bagi kanak-kanak yang tidak sukakan bau ikan, ibu bapa perlu jadi lebih kreatif. Jadi, layari laman web www.ayambrand.com.my untuk mendapatkan pelbagai resepi yang mesra kanak-kanak.

Kelapa pula telah mencapai status makanan super di peringkat global kerana kandungan lemak sihatnya. Ini satu berita baik buat rakyat Malaysia kerana mereka menggemari makanan berlemak seperti Nasi Lemak.Sebahagian daripada Festival Makanan Kanak-kanak Sihat, Ayam Brand™ ada memperkenalkan Nasi Lemak yang lebih sihat, mudah dan cepat untuk disediakan yang menggunakan santan jenama ini. Di samping Light Tuna Cili sebagai sambal yang boleh diambil terus daripada tin bersama telur rebus, timun segar, kacang tanah dan ikan bilis untuk menjadi satu hidangan yang enak dan berkhasiat. Kanak-kanak yang menghadiri bengkel ini juga belajar tentang sukatan yang betul bagi setiap makanan untuk diet yang lebih sihat.“Ramai rakyat Malaysia yang membuat pilihan makanan tanpa memikirkan tentang kesan jangka masa panjang terhadap kesihatan mereka. Ibu bapa perlu menunjukkan teladan yang baik, memberi pemahaman serta menjadikan pengambilan makanan berkhasiat dan seimbang  sebagai amalan sejak anak-anak masih kecil. Kami gembira kerana kanak-kanak dapat belajar tentang asas pemakanan sihat dengan cepat pada hari ini. Ibu bapa dan penjaga boleh mencuba beberapa aktiviti yang telah kami lakukan ini kerana ia mudah dan boleh dilakukan di rumah,” kata Deverre.


Rumah Anak Yatim Salimah, Majlis Pusat Kebajikan Daerah Besut, Persatuan Kebajikan Islam Terengganu dan Rumah Tunas Harapan Pakatan Kasih dari Kelantan dan Terengganu menerima bekalan makanan harian produk Ayam Brand selama dua bulan merangkumi ikan sardin, mackereltuna dan santan kelapa untuk semua kanak-kanak di bawah jagaan mereka.

Menurut wakil dari Majlis Pusat Kebajikan Daerah Besut, Pn Nurul, sumbangan produk Ayam Brand™ yang tidak mempunyai bahan pengawet atau MSG tambahan itu sangat dihargai kerana makanan tersebut sihat, pantas dan mudah disertakan ke dalam diet harian mereka.
“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Ayam Brand™ kerana menjemput Majlis Pusat Kebajikan Daerah Besut untuk menyertai acara ini, selain menyumbang produk mereka yang mudah, berkhasiat dan enak. Kanak-kanak sangat seronok pada hari ini dan mereka belajar pelbagai tip nutrisi daripada bengkel-bengkel aktiviti.

“Kami akan menjalankan beberapa bengkel sama di Majlis Pusat Kebajikan Daerah Besut tidak lama lagi. Sebabnya, daripada apa yang dapat kami lihat pada hari ini, ia dapat membantu kanak-kanak mengamalkan tabiat makanan sihat sepanjang hidup mereka,” kata Pn Nurul.


Terima Kasih Ayam Brand™ Untuk Segalanya

Sepanjang berada di Festival Makanan Kanak-kanak Sihat Ayam Brand™  ini alhamdulilah daku sendiri dapat mengenali dengan lebih dekat lagi apakah makanan yang lebih sihat itu sebenarnya. Berada di sana dengan baby Kasih membuatkan daku rasa lebih gembira kerana secara tidak langsung dapat membuka pemahaman Kasih tentang majlis yang baik sebegini sejak awal.
Tidak hanya aku dan Kasih, tetamu lain yang hadir juga saling tersenyum sepanjang berada di Festival Makanan Kanak-kanak Sihat Ayam Brand™ itu. Jauh di sudut hati aku doakan moga majlis sebegini akan diteruskan lagi supaya masyarakat boleh dapat info yang baik begini secara berterusan. Terima kasih team Ayam Brand™  dan tahniah !!Maklumat lanjut mengenai Ayam Brand™, sila layari laman web www.ayambrand.com.my 


1 comment for "Mendidik Diri Memilih Makanan Lebih Sihat Bersama Festival Makanan Kanak-kanak Sihat Ayam Brand™ "

  1. Sekarang ni kalau beli sardin mesti Qiya pilih Ayam Brand je. Jenama lain tak boleh nak telan da...

    ReplyDelete