Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jom Mulakan Tabiat Makanan Sihat Sejak Kecil Dengan Pasta Organik Alce Nero untuk Kanak-kanak

Jom Mulakan Tabiat Makanan Sihat Sejak Kecil Dengan Pasta Organik Alce Nero untuk Kanak-kanak | Assalamualaikum, hi korang. Okay kali ni daku nak minta korang bayangkan, apa rasanya bila anak dapat makan secara sihat sambil boleh mulakan kemahiran untuk membaca dengan rasa seronok. Bestkan? Haa kalau nak tahu sekarang ni dah ada pasta yang didatangkan dalam bentuk huruf dan kenderaan bersama tambahan bayam serta tomato untuk lebih kebaikan.


Tengok sendirilah si Kasih yang dah sangat teruja tu. Bukan main lagi dia asyik dengan huruf yang comel-comel kat dalam mangkuk. Paling best, Kasih bukan saja berminat dengan penampilan huruf yang comel tu tetapi juga sangat berminat dengan rasanya. Walaupun tanpa sos pasta tetapi Kasih tetap berselera kerana pasta ini sangat chewy dan best. Happy sangat hati ni bila lihat Kasih dapat menerima 'bayam' dan 'tomato' walau dalam bentuk yang sebegini. 


Untuk pengetahuan kalian juga, terdapat pelbagai feadah yang boleh diperolehi dengan memulakan diet organik yang sihat untuk anak-anak sejak dari kecil. Istilah ‘organik’ bermaksud makanan tersebut merupakan hasil sistem perladangan yang tidak menggunakan baja buatan manusia dan racun serangga ke atas tanaman, makanan aditif kepada haiwan ternakan, penggunaan radiasi serta organisma yang telah diubahsuai secara genetik. 
Kajian juga telah menunjukkan manfaat diet seimbang adalah merangkumi makanan organik yang diiktiraf kerana ianya tidak mempunyai bahan kimia daripada racun serangga. Kandungan bahan kimia ini berkemungkinan boleh memberi impak negatif ke atas tumbesaran fizikal dan otak kanak-kanak.      

Walaupun jumlah hormon dan bahan kimia di dalam makanan bukan-organik adalah kecil, kajian menunjukkan ianya masih berkemungkinan tinggi boleh menjejaskan pertumbuhan neorologikal dan tingkah laku jika anak-anak terdedah padanya dalam jangka masa yang panjang. Malah wujud juga kaitan di antara pendedahan racun serangga terhadap maklum balas refleks neonatal, psikomotor, perkembangan mental serta gangguan hiperaktif yang boleh mempengaruhi tahap tumpuan kanak-kanak.


Selain itu, wujudnya keperluan untuk menukar diet anak-anak anda kepada makanan organik adalah untuk mengurangkan pendedahan terhadap organofosfat, sejenis racun serangga neurotoksik yang boleh menyebabkan aktiviti di dalam sistem saraf pusat dan periferal menjadi lebih pasif dalam kadar yang signifikan. Bahan ini boleh didapati dalam banyak makanan bukan-organik yang komersialkan.

Rasional untuk memilih diet yang lebih organik, terutama bagi kanak-kanak sememangnya jelas. Biarpun begitu, kanak-kanak mempunyai kecenderungan sendiri yang secara lazimnya lebih gemar kepada makanan snek yang mengandungi pewarna berkimia, berperisa tiruan ataupun makanan segera yang telah diproses.Salah satu strategi yang efektif untuk ibu bapa praktikkan adalah dengan memupuk tabiat memakan makanan sihat sejak dari usia kecil, terutama sekali makanan organik. Bak kata pepatah, “melentur buluh, biarlah dari rebungnya”. Kaedah ini memerlukan pendekatan yang kreatif daripada ibu bapa yang akhirnya boleh membantu anak-anak untuk lebih cenderung kepada makanan yang lebih baik, sekali gus memastikan mereka untuk sentiasa memilih makanan yang sihat.

Alce Nero, jenama peneraju dalam kalangan pengguna yang peka terhadap alam sekitar dan kesihatan ada di sini untuk membantu golongan ibu bapa memulakan tabiat pemakanan sihat, organik dan sedap menerusi Pasta Alphabet Organik dan Pasta Bentuk Kenderaan Organik yang sangat bagus dan comel.


Konsep makanan dari ladang-ke-meja Alce Nero dapat dilaksanakan melalui rangkaian peladang organiknya, membantu dalam penghasilan makanan yang lebih sihat. Penambahan baharu ke dalam rangkaian makanan organik tulen dari Itali ini adalah disahkan 100% organik oleh Undang-Undang Kesatuan Eropah dan Perladangan Organik JAS di Jepun.

Memasukkan Sayur-sayuran ke dalam Diet Kanak-kanak

Pasta Organik Alce Nero untuk kanak-kanak mengandungi kepingan huruf sayur bayam hijau dan tomato merah kering yang organik. Kanak-kanak gemari huruf-huruf berwarna dan akan berseronok menyusun sebelum memakannya, tanpa menghiraukan sayur-sayuran yang ada di dalamnya.


Lama-kelamaan, mereka akan sukakan rasa makanan organik dan tidak lagi takut untuk makan sayur-sayuran! Minda mereka juga akan dirangsang dan boleh mengenali huruf-huruf yang pastinya membantu meningkatkan kemahiran membaca. Makan secara sihat dan mulakan kemahiran membaca dengan Pasta Organik untuk Kanak-kanak Alce Nero!


Makanan Organik Mesra Kanak-kanak


Kanak-kanak gemar menikmati pasta dengan sos tomato. Oleh itu, Alce Nero adalah sebuah jenama penyelamat untuk perihal itu – dengan menawarkan makanan organik yang mesra kanak-kanak. Untuk menyediakan Pasta Alphabet Organik Alce Nero, ikut sahaja arahan yang disediakan dan pada masa sama panaskan Sos Tomato Pasta Alce Nero di dalam periuk.
Bergantung kepada penerimaan anak-anak anda terhadap sayur-sayuran organik dan protein, tambah bahan-bahan yang mereka sukai. Kemudian, letakkan sos ke atas pasta berkenaan. Anda juga boleh meletakkan sedikit keju di atas hidangan yang enak ini dan lihat wajah ceria anak anda. Sos Tomato Pasta Alce Nero sememangnya sedap dan boleh menjadi perisa yang enak kepada pasta organik anda untuk sesi masakan yang singkat!

Mahu menjadikan waktu makan lebih menyeronokkan, ibu bapa boleh berseronok bersama anak-anak dengan meminta mereka mengeja perkataan menggunakan huruf-huruf, atau mengenal pasti kenderaan berbeza yang membentuk pasta berkenaan. Mereka pasti bergembira dengan aktiviti tersebut sambil menikmati Pasta Alce Nero untuk Kanak-kanak yang dapat membantu mereka membentuk tabiat makan makanan organik sejak usia muda, selain mengukuhkan mesej bahawa makanan organik juga sedap dan menyeronokkan!
Ibu bapa di Malaysia kini boleh menggunakan produk-produk Alce Nero dengan yakin kerana ia telah disahkan Halal oleh badan persijilan rasmi yang diiktiraf JAKIM.

Untuk resepi makanan yang sihat, unik dan organik yang boleh anda nikmati bersama si kecil, sila layari laman web https://alcenero.asia/recipes.html dan laman Facebook https://www.facebook.com/AlceNeroMalaysia/.
12 comments for "Jom Mulakan Tabiat Makanan Sihat Sejak Kecil Dengan Pasta Organik Alce Nero untuk Kanak-kanak"

 1. wahh..bagus ni...organik. lagipun pasta ni memang senang dimasak dan sedap dimakan

  ReplyDelete
  Replies
  1. ha ah.. paling best, leh makan gitu je. sedap walau tanpa sos

   Delete
 2. Bentuk pasta tu jee buat anak-anak truja nak makan kan....suka dengan bentuk pasta tu...dan nak sediakannya pun senang dan mudah...

  ReplyDelete
  Replies
  1. itula.., sbb mudah tarik perhatian anak utk makan hehe

   Delete
 3. Pasta bentuk huruf ini mengingatkan saya pada ragam nugget bentuk huruf. Anak-anak berlatih huruf sambil menikmati makanannya. Terima kasih sudah berkunjung ke blog saya ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. seronok lihat anak makan sambil belajar. sama-sama. ada masa jemput singgah lagi ya

   Delete
 4. comeinya pasta dia. menarik minat budak2 nak makan..

  ReplyDelete
 5. comel2 plak pasta,, senang nak pujuk anak makan tengok comel2 gini.. kasih makan ke idok.. dok tengok jerr ni :D

  ReplyDelete
 6. eh comelnya pasta... mesti anak buah suka kalau haida buat untuk diaorang

  ReplyDelete
 7. Menarik buat anak-anak ya aku suka

  ReplyDelete
 8. Kalau pasta cantik macamni, anak saya memang nak makan sangat la..

  ReplyDelete
 9. Menarik bentuk pasta...buat anak-anak seronok nak makan.

  ReplyDelete