Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jenis Roti Wholemeal Untuk Diet Dan Kalori Roti Wholemeal

Jenis Roti Wholemeal Untuk Diet Dan Kalori Roti Wholemeal | Dalam banyak-banyak jenis roti yang ada di pasaran, terdapat juga roti untuk diet. Roti untuk diet ini dikenali sebagai 'roti wholemeal'. 

Ada yang cakap roti wholemeal menggemukkan tetapi hakikatnya roti wholemeal ini sudah lama dicop sebagai roti diet. Cuma kena tahu sekeping roti wholemeal berapa kalori. 

Jika ingin turunkan berat, bolehlah makan roti wholemeal tetapi jangan lupa untuk ambil tahu tentang kebaikan roti wholemeal termasuk jenis roti wholemeal ini supaya tidak tersalah beli nanti. 

Di sini akan dikongsikan info tentang roti wholemeal termasuk kebaikan roti wholemeal, kalori roti wholemeal, jenis roti wholemeal Gardenia dan lain-lain lagi.

Roti Wholemeal Gardenia, Roti Untuk Diet Yang Sering Dibeli Orang

Roti wholemeal ialah roti gandum penuh yang tinggi dengan serat makanan. Roti ini mampu membuat seseorang berasa kenyang dengan cepat. 

Bagi anda yang ingin diet dengan cara yang sihat tanpa meninggalkan roti, terdapat dua jenis roti Gardenia di pasaran yang anda boleh beli, iaitu roti Wholemeal with Sunflower Seeds (paket hijau) ataupun Roti 100% Wholegrain with Canadian Purple Wheat (paket ungu). 

Roti gardenia hijau merupakan roti yang sesuai untuk diet menurut perkongsian mereka yang sedang berusaha menurunkan berat badan. 

Nak kurus dengan makan roti boleh, tapi perlu tengok dulu label kat bahagian belakang bungkusan roti. Awas, Jangan tersalah beli! 



Antara Jenis-Jenis Roti Yang Ada Di Malaysia

Untuk lebih mudah faham, di sini aku akan kongsikan antara jenis roti yang ada di pasaran Malaysia dan aku juga akan turut share roti yang mana satukah paling sesuai untuk di makan terutama untuk mereka yang ingin berdiet. 

1. White Loaf / Sandwich Loaf

Roti whiteloaf atau sandwich loaf ni sebenarnya adalah roti bantal putih yang di jual dalam bentuk buku. Roti ini seringkali digunakan sebagai roti sandwich. 

Bahan utama untuk membuat white loaf ini adalah tepung gandum berprotein tinggi dan roti dari jenis ini sering menjadi pilihan utama ramai orang disebabkan oleh harganya yang murah dan teksturnya yang lembut serta senang di kunyah.




2. Wholegrain, Wholewheat dan Wholemeal

Nama nampak saja nampak berlainan tetapi sebenarnya ketiga-tiga istilah yang digunakan ini adalah merujuk kepada roti yang sama. 

Wholegrain, Wholewheat dan Wholemeal ini adalah roti gandum penuh yang tinggi serat makanan. Roti dari jenis ini juga dapat membuatkan seseorang itu berasa kenyang selepas memakannya. 

Apa yang membezakan penggunaan 3 istilah ini adalah :

  • Wholegrain bread dan wholewheat bread – istilah yang digunakan di US 
  • Wholemeal bread – istilah yang digunakan di UK




Roti wholemeal juga ada pelbagai jenis iaitu Bran & WheatGerm (Light Fiber), Finegrain Wholemeal ( High Fiber), 100% Wholegrain (with sunflower Seeds) dan juga 100% WholeGrain (with Canadian Purple Wheat)

Ia dihasilkan dari gandum yang tak diproses sepenuhnya. Warnanya gelap sebab bran yang menyelaputi gandum tu tak dibuang. 

Bagi yang ingin turunkan berat badan, kalian disarankan makan roti dari jenis ini disebabkan oleh kandungan seratnya tinggi dan nilai G.I nya lebih rendah. 

Apakah yang dimaksudkan dengan 'nilai G.I' ini? 

Teruskan membaca artikel ini hingga habis. 



3. Multigrain

Roti dari kategori 'multigrain' ini terdiri dari beberapa jenis bijirin yang dicampur sebagai ramuan utama. Ia juga ada dalam bentuk biskut. Kiranya multigrain ini adalah roti atau biskut yang dihasilkan dengan menggunakan banyak jenis bijirin dalam satu masa. 

Roti dari jenis multigrain ini perlu diperhatikan betul-betul sebelum di beli kerana tak semua roti Multigrain ni bersifat 'healthy'. 

Nak tahu mana satu yang bagus, mula-mula baca pada ramuan dan pastikan ada istilah ‘whole‘ atau ‘penuh’ dalam klasifikasi bijirin yang digunakan. 

Selepas itu baca pula pada label maklumat pemakanan dan pastikan pada kolum per 100g, nilai serat/fiber nya tinggi, sekurang-kurangnya 8g serat per 100g.





Apa Itu G.I ?

G.I adalah nama singkatan untuk Glycemic Index atau Indeks Glisemik dan G.I ini merupakan ukuran relatif bagaimana sesuatu jenis makanan yang mengandungi karbohidrat itu memberi kesan kepada tahap gula dalam darah.

Glycemic Indeks ni diberi dari skala 1 hingga 100 dan di kategorikan kepada 3 kumpulan:

  • GI Tinggi : 70-100
  • GI Sederhana : 56 – 69
  • GI Rendah : 0 - 55


Nak lebih faham tentang G.I ini mudah saja. Lebih tinggi nilai GI bermakna lebih lebih pantas makanan tersebut diproses dalam badan dan tahap gula akan mencanak naik dengan cepat. Ini bermakna roti yang paling sesuai untuk diet berkualiti adalah dari jenis yang rendah G.I nya. 

Kehebatan roti dengan nilai G.I yang rendah ini, ia dapat membekalkan kedua-dua komponen serat larut dan tak larut. 

Serat larut (contoh oat etc) pula boleh pegang air dan membentuk 'gel' dan sifat ini secara tidak langsung dapat memperlahankan pergerakan makanan dalam usus. Sekaligus boleh buat kalian rasa kenyang lebih lama. 

Serat tak larut pula boleh bantu kawal paras glukosa dalam darah. Lebih gelap warna roti tu, lebih bagus untuk dimakan.
 

Kalori Sekeping Roti Wholemeal 

Ini jumlah Sajian untuk 2 keping roti wholemeal, untuk tahu sekeping roti wholemeal berapa kalori? Kena bahagikan dengan dua ye.

Kalori                                         148         
Natrium                                266 mg
Jumah Lemak                              2 g         
Potasium                                  0 mg
Lemak Tepu                                1 g         
Karbohidrat                               22 g
Asid lemak poli tak tepu               1 g         
Serabut Diet (Serat)                    9 g
Asid lemak mono tak tepu            1 g         
Jumlah gula                                0 g
Trans                                          0 g         
Protein                                        9 g
Kolesterol                                 0 mg                     
Vitamin A                                    0%         
Kalsium                                       0%
Vitamin C                                    0%         
Zat besi                                       0%

Boleh Cuba Kurus, Gantikan Nasi Dengan  Roti Wholemeal Untuk Diet


Roti wholemeal untuk kurus memang benar ada. Cuma sebelum di makan mana-mana roti, sila pastikan dulu detail yang ada pada label. Ada pelbagai jenis roti dan jangan pula tersalah beli. Nantikan dari nak jadi kurus dah jadi makin gemuk pula.

Ada banyak jenis roti wholemeal ni, ada roti wholemeal Gardenia dan ada roti roti wholemeal massimo untuk diet juga. Makan roti wholemeal boleh kurus memang benar cuma jika betul-betul nak mulakan diet dan nak mencari roti yang lebih sesuai, pilihlah roti berdasarkan G.I (Glycemic Index).

Tak Nak Lemak Melekat? Buang Terus Dengan Makan Lecithin-E Amway

Ramai pengguna sudah berjaya menurunkan berat badan untuk semakin kurus dengan Lecithin Amway. Tidak hanya menurunkan berat badan, Lecithin Amway turut berkesan untuk buang lemak dan menentang kolestrol. 

Nutrilite Lecithin-E dari Amway ini datang dalam bentuk tablet yang enak dan boleh dikunyah. Ia dapat membekalkan tubuh anda dengan vitamin E. Suplemen dietari ini menggunakan lesitin bersama-sama dengan vitamin E untuk memberi impak positif kepada kesihatan.

Lecithin-Amway-Untuk-Kurus
Lecithin Amway Untuk Kurus

Kebaikan Nutrilite Lecithin-E Amway

Lecithin Amway kebaikannya sangat banyak.
  1. Lecithin-E membersihkan saluran darah dan juga pengemulsi semulajadi.
  2. Mengawal penggumpalan platlet darah/thrombus.
  3. Mencerdaskan otak.
  4. Mengurangkan nyanyuk pada orang tua.
  5. Mengekalkan kandungan air dalam kulit.
  6. Mengalakkan penyerapan vitamin yang larut lemak.
  7. Emulsifier yang kuat dan boleh memecahkan lemak sebesar bola hingga menjadi bintikan lemak yang kecil.
  8. Membantu pengaliran lemak.
  9. Pembakar lemak paling berkuasa dalam badan.
  10. Mencegah hati berlemak.
  11. Merawat keradangan.

Amway NUTRILITE Lecithin E turut diamalkan untuk beberapa fungsi lain seperti :
  • Ikhtiar hamil
  • Membuang lemak usus
  • Mengawal nafsu makan (cepat rasa kenyang selepas makan)
  • Merawat kulit untuk masalah jerawat
  • Meningkatkan tenaga
  • Memudarkan parut-parut lama

Demo Lecithin-E Amway Berfungsi Menyerap Lemak

Cara Makan Lecithin Amway Untuk Kurus 

Cara Menggunakannya
  • Makan sebiji tablet, satu hingga dua kali sehari.
  • Tablet boleh dikunyah atau ditelan dengan segelas air.
  • Amalkan selepas makan tengahari atau selepas makan malam.
  • Cara Penyimpanan
    Pastikan penutup ditutup kejap. Simpan di dalam peti sejuk selepas dibuka atau disimpan di tempat yang sejuk dan kering di bawah 25ΒΊC.
    Bilangan
    150 tablet atau 270 tablet

    Bahan-Bahan / Isi Kandungan

    Asingan tepung soya, tepung soya, madu, pekatan protein susu, lesitin, molases, d-alfa tokoferil suksinat (E), serbuk karob, agen antikerakan (silikon dioksida), kalsium stearat, perisa (walnut mapel semula jadi).

    Tiada pewarna tiruan, perisa atau pengawet yang ditambah.

    Video Testimoni Nutrilite Lecithin-E Amway | Review 

    Lecithin Amway review agak banyak kerana Nutrilite Lecithin-E Amway ini sudah lama ada di pasaran. Sejak dulu hingga kini Lecithin-E Amway sentiasa mendapat tempat di hati pengguna. 

    Testimoni Nutrilite Lecithin-E Amway Berjaya Kurus

    testimoni-lecithin-amway
    testimoni Lecithin Amway


    testimoni-lecithin-amway
    testimoni Lecithin Amway

    Kenapa Ada Yang Cakap, Jangan Terus Beli di Shopee Nanti Rugi!

    Tak dinafikan ada produk keluaran Amway yang dijual di Shopee, termasuklah Lecithin-E ini. Tetapi, tahukah anda dengan menjadi ahli Amway, anda boleh mendapat banyak manfaat lain. 

    Kelebihan menjadi ahli Amway ada banyak dan di sini dikongsikan secara ringkas untuk beberapa perkara. 

    1. Jimat Duit Beli Barangan Amway
    2. Untung Runcit Bila Buat Bisnes Amway
    3. Bonus Tunai Berterusan Untuk Keahlian Aktif 
    4. Peluang Bercuti Bersama Pasangan

    "Umur itu bukan penghalang" - Aunty Zainab 

    Dalam banyak-banyak kisah inspirasi di Amway, kejayaan Aunty Zainab menjadi satu sumber inprirasi pada ramai anak muda dan surirumah-surirumah. Bagi Aunty Zainab kejayaan beliau adalah kejayaan bersama dan beliau suka berada di Amway kerana tidak bersifat 'menyusahkan dan mengkayakan orang lain'.

    Aunty Zainab sendiri seringkali menasihati rakan-rakan lain di Amway supaya lakukan yang terbaik. Beliau tidak pandai IT dan tidak pandai berniaga online, tetapi beliau yakin rezki Allah SWT. Disebabkan itu, Aunty Zainab selalu beri semangat pada yang lain supaya buat yang lebih baik lagi daripada apa yang dia mampu buat. 

    cara-daftar-amway-online

    Daftar Keahlian Untuk Jimat Beli Barang Amway, Akhirnya Dapat Cash Bonus Berkali Ganda

    Berkat dari itu, ramai ikut serta dalam team Amway dengan menjadikan Aunty Zainab sebagai 'seorang ibu' yang harus didengar nasihat-nasihatnya. 

    Berkat dari itu seorang demi seorang mampu meraih pendapatan sampingan melalui Amway , berkat didikan dan tunjuk ajar dari rakan-rakan seperjuangan yang lain. 

    cara-daftar-amway-online-malaysia

    cara-nak-daftar-ahli-amway-online

    Bagaimana cara nak jadi ahli Amway?

    Berapakah harga ahli Amway untuk tahun 2022?

    Harga Ahli Amway (Yuran Pendaftaran / Membership)

    Harga ahli Amway untuk proses pendaftaran tidak semahal yang disangka. 

    Harga yang perlu dibayar untuk harga ahli Amway ini hanyalah RM60 sahaja!

    Bagai tak percaya tapi itulah hakikatnya. RM60 ini boleh daftar atas nama bersama suami dan isteri. 

    Nak Kurus Dengan Lecithin Amway? Nak Beli Sambil Jadi Ahli? Hubungi Kami Sekarang !

    Lesitin, selaku pengemulsi lemak dapat membantu tubuh dalam pencernaan vitamin E dan penyerapan nutrien yang lebih baik. Perkuatkan diet harian dengan Nutrilite Lecithin-E Amway dengan cara bijak. 

    Untuk apa semata-mata beli di Shopee sedangkan ada keistimewaan lain selepas menjadi ahli Amway yang sah dan berdaftar. 

    Mahu daftar team Amway sepasukan bersama Aunty Zainab hanya dengan harga RM60? Hubungi kami sekarang. 

    Lecithin E Amway Price 

    150 tablet - RM75.70 (harga ahli) | RM 94.40 (harga bukan ahli) 

    270 tablet - RM 129.10 (harga ahli) | RM 161.40 (harga bukan ahli)



    Kesimpulan 

    Nak diet bukan satu kerja mudah tapi tak mustahil juga berjaya untuk dilakukan. Paling penting kena berdisplin untuk jaga makan. Jika terlalu susah untuk berdiet dengan konsisten boleh amalkan makanan tambahan seperti Lecithin-E tadi untuk bantuan tambahan pada badan. 

    Apapun, ingat! Sebelum beli roti tu jangan lupa baca label tau.... Selamat berdiet!!



    Jemput join  : 


    22 comments for "Jenis Roti Wholemeal Untuk Diet Dan Kalori Roti Wholemeal "

    1. abe kie biasanya beli roti putih jenama Gardenia je utk sarapan sblom ke sek. roti wholemeal tu jrg beli sbb kurang sedap..

      ReplyDelete
    2. roti & nasi = karbohidrat.
      boleh digantikan. but, kena tgk kalori juga la kan, Hawa.
      jgn anggap x makan nasi, makan roti jer, boleh kurangkan kalori.
      tak gitu.
      wholemeal tak sedap :) ha ha ha ha... tapi sihat.
      aida kenal dan makan roti wholemeal ni after emak abah start diet bcoz of diabetes. until now, memang ada jer roti ni utk emak abah.
      nak bagi sedap, jadi kan sandwich. baru la aida boleh makan.

      ReplyDelete
    3. Bella kalau nak beli roti yang memang untuk kesihatan (and lose weight), bella akan beli roti gardenia warna packaging purple tu. Cuma geram susah sikit nak cari kat giant atau tesco. Nak kena pergi cold storage baru ada. Sekarang ni, pemakanan kita, amaun kalori yang kita ambil tu kita kena tahu dan kena kawal. Kadang2 muda2 pun dah boleh ada penyakit kalau tak jaga pemakanan kan

      ReplyDelete
    4. Roti wholegrain selalu menjadi pilihan utamaku umtuk diet dulu2. Huhu. Kanji dekat nasi tinggi, hati2 guys. Penyebab pelbagai penyakit. Nak senang keep konsistent, masuk circle rakan yang diet. InsyaAllah

      ReplyDelete
    5. i always eat wholewheat bread, too.. nutricious and yummy.. thanks for the tips on how ot choose bread..

      ReplyDelete
    6. Roti putih tak sesuai untuk mereka yang nak berdiet. Sebab GI dan kalorinya pun tinggi boleh tahan. Hehe.

      Roti wholemeal tu bagus. Pernah lah asben belikan yang kaler purple. Tapi kureng sedap bagi Ruby. Hehehe.

      Tq Hawa share tips. Jadi kena baca label pada roti dulu sebelum beli. Pilih GI yang rendah

      ReplyDelete
    7. Nur pernah cuba beli roti wholemeal, tapi suami tak suka. Makanya, makan roti putih jela :D

      ReplyDelete
    8. Kalau Naim, Naim pilih produk dari Gardenia. hehe. Kerana ia sangat sedap dah still boleh makan lagi dalam 1 @ 2 hari selepas tarikh luput. :)

      ReplyDelete
    9. Kita ada terbaca juga tengtang info ni berguna nak mencari roti kalau siapa yang nak diet kena pilih yang GI tinggi hehehe kita boleh lah ambil roti yer lepas ni...

      ReplyDelete
    10. Bagi BBL roti jenis wholemeal ni cepat kenyang sikit dari roti putih biasa tu. Makan dua keping buat sandwich atau burger dah mengah nak habiskan semua. Biasanya buat breakfast roti ni memang sedap tak payah bakar dah

      ReplyDelete
    11. Selalu beli yang putih je. Tapi sejak akhir2 ni rajin beli yg hijau tu sbb abah diet kencing manis. Sedap juga mkn tu. Memula je rse tawar hebeh. Tak pernah try lg warna purple tu. Klau jumpe nak try lah. Tq sharing sis hawa

      ReplyDelete
    12. Terima kasih utk ilmu baru ni. Saya sebelum ni jenis beli je roti, tak terfikir pasal kegunaan dan khasiatnya. Bolehlah cuba untuk diet lepas makan banyak daging aidiladha haha.

      ReplyDelete
    13. tk fikir bab khasiat, fikir asal makan sedap je. kemudian gemuk.

      ReplyDelete
    14. Baru tau tntng jenis2 roti..slma nie men beli jr..hehe..trima kasih sis awa kongsi ilmu..

      ReplyDelete
    15. Roti jenis ninmmg roti utk org2 yg nk berdiet....juga roti utk org diabetic.....bonda jrang laa makan roti ni....bila nk telan tu rasa kesat....yg xbape sedap tu laa ubat sebenarnya....

      ReplyDelete
    16. tak pernah tau pun pasal ni. selama ni beli je roti. details betul maklumat kat sini. terima kasih sebab share. so lepas ni kalau nk diet tau dah nk pilih roti yang mana.

      ReplyDelete
    17. Buat sandwich letak tuna ka ayam bakar ka.. Best roti mcm ni.. Lepas tu letak tomato dengan salad byk2.. Fuhhh

      ReplyDelete
    18. wahh terima kasih atas perkongsian...banyak yang kena belajar pasal roti ni...tak tahu yang mana satu yg terbaik :-)

      ReplyDelete
    19. Kak biasa beli roti Gardenia jer suka buat roti bakar and roti telur klu mls mkn mlm and sarapan pg

      ReplyDelete
    20. Ok ok, noted. Sekarang tahu mana satu jenis roti kena pilih ni. Terima kasih tau.

      ReplyDelete
    21. Saya suka wholemeal bread walaupun X sedap sgt...yg penting saya boleh diet hahaha

      ReplyDelete