GKP Gagal Kredit? Inilah Cara Kemaskini Maklumat Pembayaran Bagi Status Gagal Kredit | Untuk para peniaga, masing-masing seronok kerana boleh dapat sedikit bantuan dari pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri sebanyak RM3,000. Bantuan ini adalah untuk peniaga kecil dan sederhana dengan jumlah pekerja kurang daripada 4 orang.

Permohonan dilakukan melalui lamanweb rasmi Lembaga Hasil dalam kategori GKP (Geran Khas Prihatin) dan bayaran sebanyak RM3,000 dijelaskan secara sekaligus.

Tarikh pembayaran pula adalah bermula daripada 15 Jun 2020 dan pembayaran ini dilakukan secara berperingkat. Bagi yang berjaya, sudah semestinya seronok apabila status LULUS terbentang di dalam akaun permohonan masing-masing.

Walaubagaimanapun ada dikalangan pemohon yang tidak berjaya mendapat pembayaran tersebut walaupun statusnya adalah LULUS. Ini disebabkan oleh kesilapan dari pemohon sendiri yang tersilap meletakkan nombor akaun semasa seperti nombor akaun syarikat dan bukannya nombor akaun simpanan (saving).


Ini mungkin disebabkan kekeliruan oleh kerana bantuan ini adalah untuk peniaga bagi syarikat yang ditubuhkan. Maka disebabkan itu, pihak Lembaga Hasil membenarkan mereka yang berstatus GAGAL KREDIT ini untuk mengemaskini nombor akaun mereka semula melalui lamanweb yang sama.


Cara Untuk Kemaskini Nombor Akaun Persendirian GKP Secara Online


1. Layari Portal Rasmi GKP secara atas talian (online) menerusi pautan di https://gkp.hasil.gov.my/

2. Masukkan No. Kad Pengenalan anda yang disahkan.

3. Kemudian, klik pada butang "Kemaskini" sekiranya anda buat perubahan maklumat akaun bank.

4. Anda perlu kemaskini maklumat nama bank pemohon dan no. akaun bank dan klik pada butang "Hantar". Butang Kemaskini Tidak Ada, Apa Nak Buat?


Ya, walaupun pada mulanya butang tempat untuk klik 'kemaskini' itu ada, tetapi ianya hanya muncul hanya pada satu jangkamasa tertentu. Maka bagi pemohon yang terlepas pandang akan perkara ini maka mereka tidak dapat membuat kemaskini melalui cara tersebut. 

Biasalah, tidak semua orang online selalu dan mungkin juga masing-masing berpendapat sudah tidak ada masalah kerana status permohonan adalah Lulus yang menyebabkan masing-masing hanya pantau melalui akaun bank tanpa memeriksa status terkini dilamanweb LHDN. 

Memahami akan perkara ini, pihak LHDN mengeluarkan panduan baru dan bagi mereka yang mengalami masalah GAGAL KREDIT dan dalam masa yang sama tidak sempat untuk mengemaskini mengikut cara pertama, mereka di minta untuk menghantar penyata bank terkini yang aktif berserta dengan salinan kad pengenalan melalui email. 

 Bagaimana Nak Dapatkan Statement Bank?


Untuk CIMB, boleh ikut panduan untuk mendapatkan statement bank seperti di bawah ini.

1. Login ke akaun CIMB kalian seperti biasa

2. Klik pada bahagian MY ACCOUNT kemudian klik pada bahagian 3 titik (...) seperti gambar di bawah.


3. Pilih pada bahagian View / Download Statement4. Sekarang pilih pada bahagian Download in PDF dan akan terus dimuat turun ke laptop, PC atau handphone yang sedang digunakan. 


5. Open dan Save.


Inilah contoh rupa bentuk untuk statement yang telah didownload tersebut. 

Cara Send Email Untuk Tujuan Kemaskini Akaun Bank GKP Kepada LHDN 

Buka email kemudian bolehlah create email baru untuk dihantar menggunakan contoh panduan di bawah ini. 

1. To : gkp@hasil.gov.my

2. Subject : MOHON BANTUAN KEMASKINI AKAUN BANK COMPANY KE PERSONAL (boleh letak tajuk lain yang sesuai dengan masalah yang dialami

3. Letakkan screenshot status permohonan sebagai rujukan

4. Muatnaik gambar kad pengenalan (IC) dan juga statement bank terkini sebagai tanda aktif


Contoh email yang telah di hantar kepada pihak Lembaga Hasil 


Semoga panduan ini dapat memberi manfaat dan semoga permohonan semua pemohon akan berjaya diterima dengan baik. 

Aamin...