Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

GKP Gagal Kredit? Inilah Cara Kemaskini Maklumat Pembayaran Bagi Status Gagal Kredit

GKP Gagal Kredit? Inilah Cara Kemaskini Maklumat Pembayaran Bagi Status Gagal Kredit | Untuk para peniaga, masing-masing seronok kerana boleh dapat sedikit bantuan dari pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri sebanyak RM3,000. Bantuan ini adalah untuk peniaga kecil dan sederhana dengan jumlah pekerja kurang daripada 4 orang.

Permohonan dilakukan melalui lamanweb rasmi Lembaga Hasil dalam kategori GKP (Geran Khas Prihatin) dan bayaran sebanyak RM3,000 dijelaskan secara sekaligus.

Tarikh pembayaran pula adalah bermula daripada 15 Jun 2020 dan pembayaran ini dilakukan secara berperingkat. Bagi yang berjaya, sudah semestinya seronok apabila status LULUS terbentang di dalam akaun permohonan masing-masing.

Walaubagaimanapun ada dikalangan pemohon yang tidak berjaya mendapat pembayaran tersebut walaupun statusnya adalah LULUS. Ini disebabkan oleh kesilapan dari pemohon sendiri yang tersilap meletakkan nombor akaun semasa seperti nombor akaun syarikat dan bukannya nombor akaun simpanan (saving).


Ini mungkin disebabkan kekeliruan oleh kerana bantuan ini adalah untuk peniaga bagi syarikat yang ditubuhkan. Maka disebabkan itu, pihak Lembaga Hasil membenarkan mereka yang berstatus GAGAL KREDIT ini untuk mengemaskini nombor akaun mereka semula melalui lamanweb yang sama.


Cara Untuk Kemaskini Nombor Akaun Persendirian GKP Secara Online


1. Layari Portal Rasmi GKP secara atas talian (online) menerusi pautan di https://gkp.hasil.gov.my/

2. Masukkan No. Kad Pengenalan anda yang disahkan.

3. Kemudian, klik pada butang "Kemaskini" sekiranya anda buat perubahan maklumat akaun bank.

4. Anda perlu kemaskini maklumat nama bank pemohon dan no. akaun bank dan klik pada butang "Hantar". Butang Kemaskini Tidak Ada, Apa Nak Buat?


Ya, walaupun pada mulanya butang tempat untuk klik 'kemaskini' itu ada, tetapi ianya hanya muncul hanya pada satu jangkamasa tertentu. Maka bagi pemohon yang terlepas pandang akan perkara ini maka mereka tidak dapat membuat kemaskini melalui cara tersebut. 

Biasalah, tidak semua orang online selalu dan mungkin juga masing-masing berpendapat sudah tidak ada masalah kerana status permohonan adalah Lulus yang menyebabkan masing-masing hanya pantau melalui akaun bank tanpa memeriksa status terkini dilamanweb LHDN. 

Memahami akan perkara ini, pihak LHDN mengeluarkan panduan baru dan bagi mereka yang mengalami masalah GAGAL KREDIT dan dalam masa yang sama tidak sempat untuk mengemaskini mengikut cara pertama, mereka di minta untuk menghantar penyata bank terkini yang aktif berserta dengan salinan kad pengenalan melalui email. 

 Bagaimana Nak Dapatkan Statement Bank?


Untuk CIMB, boleh ikut panduan untuk mendapatkan statement bank seperti di bawah ini.

1. Login ke akaun CIMB kalian seperti biasa

2. Klik pada bahagian MY ACCOUNT kemudian klik pada bahagian 3 titik (...) seperti gambar di bawah.


3. Pilih pada bahagian View / Download Statement4. Sekarang pilih pada bahagian Download in PDF dan akan terus dimuat turun ke laptop, PC atau handphone yang sedang digunakan. 


5. Open dan Save.


Inilah contoh rupa bentuk untuk statement yang telah didownload tersebut. 

Cara Send Email Untuk Tujuan Kemaskini Akaun Bank GKP Kepada LHDN 

Buka email kemudian bolehlah create email baru untuk dihantar menggunakan contoh panduan di bawah ini. 

1. To : gkp@hasil.gov.my

2. Subject : MOHON BANTUAN KEMASKINI AKAUN BANK COMPANY KE PERSONAL (boleh letak tajuk lain yang sesuai dengan masalah yang dialami

3. Letakkan screenshot status permohonan sebagai rujukan

4. Muatnaik gambar kad pengenalan (IC) dan juga statement bank terkini sebagai tanda aktif


Contoh email yang telah di hantar kepada pihak Lembaga Hasil 


Semoga panduan ini dapat memberi manfaat dan semoga permohonan semua pemohon akan berjaya diterima dengan baik. 

Aamin... 

Jemput join :

Telegram Rasmi Sis Hawa Blog 👉  https://t.me/sishawadotcom

Telegram Rasmi Info Ibu Hamil & Baby 👉  https://t.me/ibuhamilmalaysia

20 comments for "GKP Gagal Kredit? Inilah Cara Kemaskini Maklumat Pembayaran Bagi Status Gagal Kredit"

 1. Saya cuba minta kemaskini pakai cara ini. Terima kasih

  ReplyDelete
 2. Saya dh cuba email. Tp auto reply tetap suruh update di portal

  ReplyDelete
  Replies
  1. kalau kena guna portal terpaksa tunggu bila boleh dikemaskini... masa permohonan lepas, lamanweb tu dibuka smula utk urusan kemaskini.

   Delete
 3. dah email semua lampiran tetapi MESSAGE BLOCKED

  Message blocked
  Your message to gpk@hasil.gov.my has been blocked. See technical details below for more information.

  ReplyDelete
  Replies
  1. untuk masalah ni saya tak pasti juga tu tuan

   Delete
 4. Thank you so much! It helps a lot :)

  ReplyDelete
 5. Saya cuba nak tekan link tu utk kemaskini, tapi xkeluar butang kemaskini. Jadi ada cadangan lain?

  ReplyDelete
  Replies
  1. berdasarkan pengalaman saya hari tu, butang kemaskini akan dibuka hanya pd masa tertentu saja khusus untuk urusan tukar nombor akaun ni. Jika tak boleh, guna cara email

   Delete
 6. Bg masalah sya,apakah langkah yg harus sya buat jika sya tidak mempnyai akaun bank?kesemua akaun bank sya tlah disekat.apakah sya dikira tidak layak menerima bantuan ini.berbgai usaha telah sya cuba namun x berhasil.sya hrp masalah spt sya diambil perhatian.sya bnar2 memerlukn bntuan ini

  ReplyDelete
  Replies
  1. Untuk soalan ni, kebetulan salah sorang saudara saya alami masalah yg sama di mana akaun bank simpanan personal Maybank miliknya disekat akibat dh lama tak diguna. Jadi, saudara saya cepat2 pergi ke bank lain (dia guna CIMB) untuk buka satu akaun simpanan peribadai baru dan nombor akaun tu berjaya digunakan sebagai penyelamat utk terima wang bantuan tersebut.

   Delete
 7. salam akak, kalau dh kemaskini sekarang tunggu masuk jela kn?

  ReplyDelete
 8. kak, Message blocked
  Your message to gpk@hasil.gov.my has been blocked. See technical details below for more information.

  apa saya boleh buat?

  saya baru dapat tahu, tarik appear sudah tamat

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hi sis... Can I know did you managed to get your money back.... Because mine also same story like you... I don't know what to do😔

   Delete
 9. Hi sis me too the same story. Say a terlepas tengok system kemaskini ini... Sekarang i hantar email tak boleh. system blocked. U call lhdn dia org kata tak boleh buat apa2 burnt lah duit itu...

  ReplyDelete
 10. Berkat usaha saya akhirnya saya berjaya membuka akaun.perniagaan xdpt diteruskn krn bnyk masa dan tenaga dihabiskan utk menyelesaikan masalah dgn bank.alhamdulillah akhirnya saya berjaya membuka akaun simpanan.tarikh kemaskini pula berakhir..email saya diblock,mcmna nk kemukakan masalah yg sdang dihadapi?

  ReplyDelete
 11. gkp 3.0 ....i tak dapat wang juga.......credit gagal....i da email.....tapi email juat auto reply only. jadi sampai sekarang i pun tak tau macam mana? itu rm 1000. hilang ke? hari ini i da call hasil gkp....sulu email je....tak tau macam mana buat......hope gkp 4.0 mai.....ini gkp 3.0 rm1000. sambung juga......

  ReplyDelete