Apakah Produk Muslim Benar-Benar Muslim? | Tinggal di negeri Kelantan ini, kos sara hidup lebih kurang sama saja dengan kos sara hidup di negeri lain. Lagi-lagi untukku yang punya anak seramai 6 orang ini, pastinya agak memeningkan kepala soal perbelanjaan dapur. 

Tapi, tak bermakna semua perkara hanya fokus pada jenama dan harga semata-mata tanpa ambil peduli tentang perkara lain. Jenama yang sudah lama bertapak di pasaran tidak bermakna itu pilihan yang terbaik. Apa salahnya untuk 'baca label' dan ambil tahu serba sedikit info mengenai sesuatu produk. 

Kebanyakan pengguna muslim masih menggunakan minyak masak jenama non muslim tanpa sedar bahawa kita sebenarnya ada pilihan minyak masak keluaran bumiputera muslim. 

Pilih dan sokong guna minyak masak muslim bukan bermaksud perkauman tetapi sebagai umat Islam khususnya, kita ada pilihan untuk beli produk suci dan halal di pasaran. Untuk minyak masak kegunaan keluarga, daku tertarik dengan minyak masak Kijang Gold

minyak masak keluarga keluaran muslim kijang gold

Minyak masak Kijang Gold ye, jangan salah sebut sebagai minyak masak 'Kajang Gold' pula. Minyak masak Kijang Gold ini disahkan halal kerana dikeluarkan oleh syarikat 100% bumiputera muslim. 

Harga minyak masak Kijang Gold ini sudah berada di tahap yang amat berpatutan sekali. Walaupun ianya sedikit berbeza dengan harga minyak masak keluaran syarikat lain, namun apa salahnya kita bayar sedikit lebih untuk minyak masak keluarga yang memang diyakini itu adalah produk halal. 


Produk Muslim Harga Yahudi? 

 
Biasa dengarkan tajuk begini? Segelintir yang tidak tahu hujung pangkal, akan mudah menjatuhkan hukum kepada peniaga Muslim hanya kerana perbezaan harga tanpa mengkaji di sebaliknya. Imej peniaga Muslim sering dihujani dengan negativiti.
 
Sama juga dengan topik minyak masak yang baru-baru ini mendapat perhatian ramai selepas diumumkan kenaikan harga disebabkan minyak sawit mentah (CPO) melebihi RM4,000 per tan metrik pada awal Mac lalu.

minyak masak Kijang Gold
 
Berikutan kenaikan harga minyak, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Alexander Nanta Linggi berkata, hal ini telah menimbulkan rungutan masyarakat dan pasaran tempatan namun kenaikan harga minyak masak tidak bersubsidi bergantung kepada CPO dan harga pula ditentukan berdasarkan permintaan dan bekalan.
 
Kenaikan harga minyak masak ini turut memberi tekanan kepada syarikat pengeluar minyak masak termasuk Minyak Masak Kijang Gold. Produk minyak masak keluaran Purity International Sdn Bhd iaitu syarikat 100% Bumiputera Muslim turut mendapat tempias apabila dilabel sebagai ‘harga Yahudi’ hanya kerana sedikit perbezaan harga.

Pengasas Kijang Gold, Puan Hajah Nor Sabimi Mohamed Aluwi berkata, kecaman yang dihebahkan itu tidak benar sama sekali kerana rata-rata pengguna setia produk mereka menganggap harga minyak masak jenama itu sangat berpatutan selaras dengan kualiti.

minyak masak keluaran muslim kijang gold
Puan Hajah Sabimi, pengasas Purity International dan Kijang Gold“Walhal jika dibandingkan jenama lain yang menggunakan sama kualiti, biasanya harga minyak mereka sebenarnya lebih tinggi tetapi mungkin segelintir pengguna boleh menerimanya kerana jenama mereka sudah lama bertapak di pasaran.

 
“Pemilihan minyak masak perlu dititikberatkan oleh pengguna bukan sahaja daripada faktor harga, malah pemilihan siapa pengeluarnya, kualiti dan jenis minyak yang digunakan. Penting kerana ia bukan sahaja mendatangkan risiko kepada kesihatan, namun kesucian dan kebersihan sesuatu produk juga perlu diambilkira,” katanya.

 
Wanita tegas yang juga CFO kepada Purity International ini amat menyarankan agar pengguna memilih produk minyak masak yang sememangnya diyakini keluaran 100% Muslim serta tidak membiarkan diri mereka terjerumus dalam lembah syubhah hanya untuk mendapatkan harga yang murah.
 
Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Purity International, Haji Mohd Zaidi Ismail turut menyatakan simpati kepada ramai pengguna minyak masak kerana mereka dikelirukan dengan ‘jenama berbaur Muslim’ di pasaran sedangkan pengeluarnya belum tentu Muslim.
 
“Banyak juga pengeluar minyak masak menggunakan nama dan mengetengahkan ciri-ciri ‘Islamik’ serta menjual pada harga lebih murah untuk mengumpan sesetengah pengguna Muslim,” kata Mohd Zaidi.

minyak masak keluaran muslim kijang gold
Tuan Haji Mohd Zaidi Ismail, CEO Purity International

 
Jenis minyak masak juga katanya, salah satu aspek yang mempengaruhi harga barangan keperluan itu sendiri. Minyak masak di pasaran tempatan mempunyai 3 jenis minyak yang berbeza iaitu CP10, CP8 dan CP6. Kebanyakan minyak peket atau lebih dikenali sebagai minyak subsidi, menggunakan CP8 atau CP10 kerana gred yang lebih rendah serta murah.
 
Segelintir pengeluar yang mementingkan keuntungan akan mencampurkan minyak masak kitar semula dan diletakkan peluntur serta pewarna tiruan yang sememangnya boleh ‘membunuh dalam diam’.
 
Bagaimanapun produk keluaran Kijang Gold menggunakan minyak yang berkualiti premium iaitu CP6 super olein yang baik untuk kesihatan. Penggunaan minyak masak CP6 atau minyak sawit merah bukan sahaja mengandungi asid lemak dan mikronutrien penting seperti karotenoid (termasuk pro-vitamin A), vitamin E dan fitosterol, malah dapat mengawal penyakit jantung, katarak, rabun malam, kanser mulut, paru-paru, kulit, hati dan perut.

minyak masak keluaran muslim kijang gold

 
Disebabkan itu, pihak Kijang Gold sangat menekankan bahawa minyak masak keluaran mereka sangat bagus dan dijamin suci, halal serta berkhasiat.
 
Jenama Kijang Gold mula bertapak di dalam pasaran tempatan pada akhir tahun 2019 dan mula melonjak naik apabila produk mereka mula memasuki pasaran luar termasuk Kemboja, Myanmar, Maldives, Afrika dan Filipina.

 
Untuk mendapat maklumat terperinci tentang minyak masak Kijang Gold, sila layari : 

Minyak Masak Kijang Gold

- Minyak masak muslim keluaran Bumiputera Islam dan Halal -