Makanan Jadi Makin Hebat Dengan Bionutricia Extract Yang Awesome | Sebagai ibu sepenuh masa, sudah menjadi tugasku untuk masak setiap hari. Bercerita tentang menu masakan, ibu mana tak nak anaknya makan yang sedap-sedap dan isteri mana tak suka jika suaminya boleh makan hingga bertambah-tambah. 

Tapi untuk memasak seorang diri tanpa bantuan sememangnya bukan satu kerja yang mudah. Sebab itu kadangkala rasa masakan jadi tak seenak apa yang diharapkan. Apapun, alhamdulillah... syukur sangat! Nak tahu kenapa? Sebabnya aku dah makin happy untuk berada di dapur. Tugas yang dulu agak susah pun dah jadi makin senang. Bukannya disebabkan ada orang gaji tapi ini semua berkat kehadiran Bionutricia Extract yang awesome.



Apakah Bionutricia Extract Ini Sebenarnya? 

Untuk pengetahuan semua, Bionutricia Extract ini sebenarnya merupakan pewarna dan perisa makanan yang dihasilkan daripada bahan semulajadi. Ia juga dikatakan tidak diletakkan dengan pewarna tiruan. Ekstrak pewarna dan perisa makanan dari Bionutricia ini dihasilkan dengan menggunakan bahan-bahan utama yang istimewa. 

Bio-Nutricia Extract dihasilkan oleh sebuah syarikat bioteknologi makanan yang ditubuhkan pada tahun 2017 dengan bertujuan untuk menghasilkan dan mengkomersialkan ekstrak dan pecahan aktif berair dari spesis herba tempatan yang ada di Malaysia.




Cara Bagaimana Bio Nutricia Extract Dihasilkan

Bio Nutricia Extract dihasilkan dengan penuh tumpuan menggunakan kaedah Green Bio Technology untuk menjadikan herba yang sinonim di Malaysia dalam bentuk lebih mudah guna dengan mengekalkan segala khasiat yang ada. Melalui proses pengekstrakan yang unik ini, Green Bio-Technology berjaya menghasilkan produk yang berpremium tinggi dengan memenuhi piawaian kualiti, keselamatan dan keberkesanan ang boleh dikatakan setanding dengan keperluan antarabangsa.




Kesimpulannya, Extract Bio Nutricia atau Bionutricia Extract ini di buat secara semulajadi dengan kaedah yang bagus untuk mengekalkan rasa dan warnanya yang asli. Bionutricia Extract menjadi makin special kerana ia kerana berjaya memiliki sijil GMP, HACCP dan HALAL Certified Facility. 

Extract Bio Nutricia Didatangkan Dalam 4 Variasi

Mudahnya memasak dengan Extract Bionutricia ni adalah sepantas ABC. Apa tidaknya hanya perlu tuang ikut jumlah yang kita nak terus boleh sedapkan dan wangikan lagi rasa untuk menu tersebut. Tak kisahlah apa jua jenis menu yang nak disiapkan, Extract Essence Bio Nutricia Extract ni boleh bantu semuanya.

Bionutricia Extract Concentrate ini didatangkan di dalam 4 variasi dan pilihlah mana satu yang nak digunakan. Empat jenis tersebut adalah :






  • Natural Pandan Extract Concentrate 
  • Natural Butterfly Pea Flower Extract Concentrate 
  • Natural Roselle Hibiscus & Red Beet Extract Concentrate
  • Natural Lemongrass Extract Concentrate 



  • Setiap satu daripadanya sangat bagus dan berguna untuk dijadikan sebagai makanan dan minuman. Tidak kisah sama ada ingin digunakan untuk nasi, lauk pauk, pencuci mulut, minuman malah kek dan biskut sekalipun, semuanya boleh digunakan mengikut kreativiti masing-masing. 


    Kecil-kecil cili padi kata orang dan begitu jugalah dengan Bionutricia Extract ni. Walau nampak kecik je tapi hakikatnya ia sangat awesome. Sebagai contoh, walau hanya dengan 1 sudu Pandan Leaf Extract Liquid dikatakan adalah bersamaan dengan 7 helai daun pandan segar biasa. Sebab itulah agaknya Bionutricia Extract ni wangi dan berperisa apabila dimasukkan ke dalam apa jua menu. 



    Maklumbalas Dari Diri Sendiri Selepas Menggunakannya

    1. Natural Roselle Hibiscus Extract Concentrate

    Daku salah seorang penggemar air roselle sebabnya daku sangat sukakan rasanya yang masam-masam manis. Selepas mencuba ekstak Roselle Hibiscus & Red Beet Extract ni honestly memang sedap!! Betul-betul macam tengah minum air roselle dari buahnya yang sebenar.


    2. Natural Lemongrass Extract Concentrate 

    Ini antara yang palingku suka. Mula-mula cuba pati serai ni hati dah terus jatuh cinta. Baunya wangi sangat! Pekat melikat dengan rasa yang sangat fresh! Tambahan pula daku ni memang suka minum air ala-ala detox. Kebetulan hari tu ada 1 tin laici buah, so campur dengan estrak serai ni. Hmmm memang sedap sangat-sangat!! 


    Tak perlu letak sampai habis sebotol pun, untuk bekas jag besar begini daku guna 2 sudu je... dah okay sangat-sangat. Ada rasa manis laici dengan bau serai yang best. Minum pula sejuk-sejuk dalam cuaca yang agak panas ni, memang sangat menghilangkan dahaga. Satu famili suka, alhamdulillah.


    Tak hanya itu, daku juga dah masukkan pati serai ni untuk masakan tomyam. Ternyata memang menjadi juga. Kiranya kalau kebetulan tak ada serai boleh terus gunakan Natural Lemongrass Extract Concentrate ni sebagai penganti serai biasa yang terus di ambil dari pokok tu. 


    3. Natural Pandan Leaf Extract Concentrate

    Untuk Natural Pandan Leaf Extract Concentrate pula daku cubanya dengan memasak resepi bingka ubi kayu. Sesaja buat bingka ubi perasa pandan, eh sedaplah. Bau wangi sangat-sangat, harum semerbak satu rumah. Ternyata Natural Pandan Leaf Extract memang betul-betul boleh menjadi penganti kepada daun pandan biasa yang di ambil secara terus dari pokok tu.  


    Bila masa bingka ubi kayu dengan tambahan beberapa sudu Natural Pandan Leaf Extract dari Bio nutricia ni ke dalamnya, terasa makin sedap daripada biasa pula. Teksturnya yang pekat melekat membuatkan tekstur kuih ini masih sama tidak berubah. Apa yang berbeza hanyalah makin sedap, makin wangi dan makin menyelerakan. 


    Buktinya, tengoklah tu haaa... licin setalam.. puashati dapat makan ramai-ramai macam ni. Anak-anak pun cakap sedap. Agaknya sebab bau yang wangi tu sekali dah buat anak-anak jadi makin berselera. 


    4. Natural Butterfly Pea Flower Extract Concentrate 

    Akhir sekali daku dah cuba juga untuk pati berwarna biru yang dihasilkan dari bunga telang. Tak dinafikan bunga telang ni memang susah sikit nak jumpa, tambah-tambah kat bandar besar. Bila buat kuih gabungkan Natural Butterfly Pea Flower Extract Concentrate dengan Natural Pandan Leaf Extract Concentrate, eh jadi makin menarik pula. Gabungan warna biru dan hijau ternyata tidak mengecewakan. Rasapun sedap, alhamdulillah. 

    Kesimpulannya, jika nak kan pati roselle, pandan, serai dan bunga telang yang original dengan warna dan bau yang asli, bolehlah mencuba produk yang dihasilkan di bawah jenama Bionuticia ni. Yang nak bercuti atau tinggal di luar negara juga boleh beli dan bawa bersama ketika travel. Barulah senang nanti untuk masak menu Malaysia bila teringin. 


    Yang pasti daku memang sangat happy dengan adanya produk-produk yang macam ni. Sangat mudah, sangat praktikal dan yang paling penting sangat sedap untuk dimasukkan ke dalam mana-mana menu makanan pilihan. Sebut je nak masak apa semuanya boleh digunakan mengikut kreativiti masing-masing. Untuk urusan pembelian dan pertanyaan boleh terus hubungi pihak Bionutricia. Jom jom... dapatkan sekarang kat pasaran.... bolehlah kita masak pelbagai menu sama-sama.


    BIONUTRICIA EXTRACT | PEWARNA & PERASA MAKANAN DARI SUMBER SEMULAJADI

    PEMBELIAN | WEBSITE 






    Terima kasih kerana membaca. Jangan lupa untuk follow blog ini dan jemput datang lagi di lain masa.