Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Membaca Result Ultrasound Kehamilan

Cara Membaca Result Ultrasound Kehamilan | Setiap kali mengandung mesti tak sabar nak scan baby tu kan? Aku pun macam tu juga! Macam-macam perkara boleh kita ambil tahu melalui ultrasound ni seperti ukuran panjang, berat, jantina, degup jantung dan semestinya jantina.

Ultrasound sekarang juga sudah makin canggih hingga boleh di buat secara 3D dan 4D. Ini bermakna dah boleh lihat keadaan bayi dengan lebih jelas termasuklah rupanya sekali. 

Di bawah ini adalah gambaran scan dalam bentuk 3D untuk salah seorang anak ku. Korang boleh lihat sendiri betapa detailnya maklumat yang terpapar di situ.

- RUPA MUHAMMAD AWWAL SEMASA DI DALAM KANDUNGAN -


Pada gambar scan di atas, dengan jelas nampak rupa anak. Bahagian mata, hidung, mulut. Walau belum lahir dah boleh lihat gambaran wajah anak. Jika bernasib baik, boleh tahu jantina bayi perempuan atau lelaki dari hasil gambar result scan ultrasound kehamilan ni.

Cuma kita akan rasa sedikit terkilan apabila susah nak paham huruf-huruf singkatan yang di gunakan ke atas result ultrasound ni kan? Begitu jugalah dengan aku. 

Cara nak tengok scan baby ni bukan mudah. Mujurlah ada Google yang boleh membantu. Hasil dari pencarian, aku dah dapat sedikit sebanyak pencerahan berkaitan maksud huruf-huruf terbabit.

Cara Membaca Result Ultrasound Kehamilan (Gambar Scan Baby)

Untuk pengetahuan, hasil result ultrasound selepas scan ini dapat memberitahu kita tentang beberapa perkara penting berkaitan tumbesaran baby dalam kandungan. 

Antaranya boleh tahu ukur lilit bayi dalam kandungan dan boleh tahu ukuran berat bayi dalam kandungan.

Maksud untuk singkatan yang ada pada gambar scan baby seperti di bawah.

    > GA (Gestational Age) : Ini menunjukkan perkiraan umur kehamilan, berdasarkan panjang lengan, kaki ataupun diameter kepala.

    > GS (Gestational Sac) : Ini adalah ukuran kantung kehamilan. Ia hanyalah berupa sebuah bulatan  berwarna hitam. Biasanya di ambil pada trisemester awal.


    > CRL (Crown Rump Length) : Ukuran jarak daripada puncak kepala ke ‘ekor’ bayi. Ini juga biasa digunakan oleh doktor untuk mengukur janin di usia kehamilan trisemester pertama.


    > BPD (Biparietal diameter) : Ukuran tulang pelipis kiri dan kanan. Biasanya digunakan untuk mengukur janin di trisemester ke-2  atau ke-3.

    > FL (Femur Length) : Ukuran panjang tulang paha bayi.

    > HC (Head Circumferencial) : Ukuran lingkaran kepala bayi. Digunakan untuk mengukur usia kehamilan bayi pada trismester ke-dua dan ke-tiga.


    > AC (Abdominal Circumferencial) : Ukuran lingkaran perut bayi. Jika dikombinasikan dengan BPD maka ia akan dapat menghasilkan perkiraan berat bayi.


    > FW (Fetal weight) :  Berat janin di dalam kandungan.


    > F-HR (Fetal Heart Rate) : Frekuensi pergerakan jantung bayi.


    > FTA (Fetal Trunk Abdominal) : Merupakan ukuran panjang bayi.

    > EFW (Estimation Fetal Weight) : Jangkaan berat bayi.

    LMP (Last Menstrual Period) : Hari pertama haid yang terakhir.

    > EDD (Estimated Delivery Date) : Tarikh jangkaan bersalin.



    Read This :



    Ini pula, panduan untuk para ibu supaya dapat lebih memahami berat badan normal untuk baby semasa di dalam kandungan : 


    Gestational ageLength(US)Weight(US)Length(cm)Mass (g)

    (crown to rump)(crown to rump)
    8 weeks0.63 inch0.04 ounce1.6 cm1 gram
    9 weeks0.90 inch0.07 ounce2.3 cm2 grams
    10 weeks1.22 inch0.14 ounce3.1 cm4 grams
    11 weeks1.61 inch0.25 ounce4.1 cm7 grams
    12 weeks2.13 inches0.49 ounce5.4 cm14 grams
    13 weeks2.91 inches0.81 ounce7.4 cm23 grams
    14 weeks3.42 inches1.52 ounce8.7 cm43 grams
    15 weeks3.98 inches2.47 ounces10.1 cm70 grams
    16 weeks4.57 inches3.53 ounces11.6 cm100 grams
    17 weeks5.12 inches4.94 ounces13 cm140 grams
    18 weeks5.59 inches6.70 ounces14.2 cm190 grams
    19 weeks6.02 inches8.47 ounces15.3 cm240 grams
    20 weeks6.46 inches10.58 ounces16.4 cm300 grams






















    (crown to heel)(crown to heel)
    20 weeks10.08 inches10.58 ounces25.6 cm300 grams
    21 weeks10.51 inches12.70 ounces26.7 cm360 grams
    22 weeks10.94 inches15.17 ounces27.8 cm430 grams
    23 weeks11.38 inches1.10 pound28.9 cm501 grams
    24 weeks11.81 inches1.32 pound30 cm600 grams
    25 weeks13.62 inches1.46 pound34.6 cm660 grams
    26 weeks14.02 inches1.68 pound35.6 cm760 grams
    27 weeks14.41 inches1.93 pound36.6 cm875 grams
    28 weeks14.80 inches2.22 pounds37.6 cm1005 grams
    29 weeks15.2 inches2.54 pounds38.6 cm1153 grams
    30 weeks15.71 inches2.91 pounds39.9 cm1319 grams
    31 weeks16.18 inches3.31 pounds41.1 cm1502 grams
    32 weeks16.69 inches3.75 pounds42.4 cm1702 grams
    33 weeks17.20 inches4.23 pounds43.7 cm1918 grams
    34 weeks17.72 inches4.73 pounds45 cm2146 grams
    35 weeks18.19 inches5.25 pounds46.2 cm2383 grams
    36 weeks18.66 inches5.78 pounds47.4 cm2622 grams
    37 weeks19.13 inches6.30 pounds48.6 cm2859 grams
    38 weeks19.61 inches6.80 pounds49.8 cm3083 grams
    39 weeks19.96 inches7.25 pounds50.7 cm3288 grams
    40 weeks20.16 inches7.63 pounds51.2 cm3462 grams
    41 weeks20.35 inches7.93 pounds51.7 cm3597 grams
    42 weeks20.28 inches8.12 pounds51.5 cm3685 grams
    43 weeks20.20 inches8.19 pounds51.3 cm3717 grams






































    Berapa kali boleh scan baby selama tempoh 9 bulan hamil? 

    Untuk soalan berkaitan, selama tempoh hamil aku pernah scan di hospital kerajaan dan klinik swasta. Untuk hospital kerajaan aku diberi tarikh pemeriksaan berdasarkan usia kandungan. Pernah scan trismester pertama untuk sahkan kehamilan, kemudian diikuti dengan trimester ke dua dan trimester ke tiga. 

    Scan di klinik swasta pula, aku buat ketika trismester ke tiga untuk tahu jantina baby selalunya. Sambil tu untuk pastikan tahap kesihatan bayi sebagai pendapat ke dua dari doktor yang berlainan. 

    Betulkah kalau selalu scan ni, boleh beri masalah pada bayi?

    Untuk soalan ni, itu aku tak pasti. Tapi, dulu semasa aku sedang hamil anak ke dua untuk masalah songsang dan ketika hamil anak ke tiga untuk masalah air ketuban kurang, aku pernah di scan lebih kerap berbanding dengan scan terhadap kandungan aku yang lain.

    Tapi, itu disebabkan ada masalah yang perlu doktor pantau. Dan alhamdulillah tak ada apa-apa kesan sampingan waktu tu. Cuma untuk menjawab kembali soalan di atas, aku tak pasti. 

    Apa tips sebelum scan baby?

    Okay, sebelum scan pastikan banyak minum air kosong dan tahan kencing sekejap. Air yang banyak dalam badan ketika tu dapat membantu doktor untuk lihat hasil scan ke atas baby dengan lebih baik dan jelas. 

    Kalau tak minum air kosong dengan banyak, scan baby tak nampak jantina nanti. 

    Akhir kata, moga-moga info yang di berikan di dalam entry ni dapat membantu mommy-mommy lain di luar sana. Ameen.


    Jemput join :

    Telegram Rasmi Sis Hawa Blog 👉  https://t.me/sishawadotcom

    Telegram Rasmi Info Ibu Hamil & Baby 👉  https://t.me/ibuhamilmalaysia



    4 comments for "Cara Membaca Result Ultrasound Kehamilan "

    1. Semoga husniey dapat merasai perkara indah ni tak lama lagi.. Aaminnn sis awa doakan ye! 😘

      ReplyDelete
    2. Excellent information on your blog, thank you for taking the time to share with us. Amazing insight you have on this, it's nice to find a website that details so much information about different artists. Pregnancy scan oxford

      ReplyDelete