Senarai Kuih Yang Boleh Dimakan Ketika Dalam Pantang | Apakah ada kuih muih untuk ibu dalam pantang selepas bersalin? Jawapannya YA ADA! Daku sendiri pada mula dulu rasa bagai tak percaya yang dalam pantang boleh makan kuih muih. Akibatnya setiap kali pantang bersalin daku hanya makan biskut. Kadangkala adalah juga masa daku makan roti gardenia dalam pantang tu.

Akhirnya barulah daku tahu yang memang ada kuih muih untuk orang berpantang makan. Dari asyik mengadap makanan yang sama boleh juga rasa bosan kan? Jadi tatkala dah tahu tu, bila rasa teringin nak makan manisan dapatlah juga dikunyah kuih muih untuk ibu dalam pantang yang boleh di makan ni.



Ujian Memang Sangat Payah Selama Tempoh Berpantang

Yang pasti, tempoh berpantang ini memang sangat mencabar. Masa pantang inilah diri terasa nak makan itu, nak makan ini. Bila di makan bukannya nak banyak pun, ambil rasa sikit terus cakap tak sedap dah! Inilah ujian sebenarnya.

Kerana itu bagi yang tak punya disiplin yang kuat silalah berpantang dengan dikawal ketat oleh ibu mahupun suami. Nanti bila dah habis tempoh berpantang, makanlah sebanyak mana yang diinginkan sampai muntah. Ini bukan nak kata pada sesiapa tau, tapi kata untuk diri sendiri juga....!!!! \0/

Inilah Jenis Kuih Muih Untuk Orang Berpantang Makan


#1 - KUIH LADU



#2 - KUIH PENERAM



#3 - KUIH KASWI



#4 - KUIH LAPIS



#5 - BINGKA TEPUNG BERAS



#6 - APAM NASI 



#7 - LEMPENG BIASA / LEMPENG KELAPA 



#8 - KUIH QASIDAH UTARA



#9 - CUCUR JAWA



#10 - CEKODOK KOSONG 



Sebelum Makan Tolong Ambil Tahu Dulu Bahannya

Walaupun kuih muih untuk orang berpantang ini boleh dimakan termasuk untuk ibu lepas bersalin, tetapi perlu juga ambil tahu bahan yang digunakan. Sebagai contoh, saudaraku sendiri pernah demam akibat makan kuih lapis yang dibeli oleh suaminya. Bila di check betul-betul, rupanya kuih lapis tersebut telah ditambah dengan esen vanila untuk menaikkan lagi bau. Haaa tak pasal terus jatuh demam sampai gigil-gigil.

Sebab itu, sebelum makan sila ambil tahu dulu bahannya. Paling afdal ada baiknya buat sendiri. Jika tak pandai boleh ikut cadangan resepi yang Google berikan. Payah-payah minta emak atau ibu mertua buatkan untuk kita makan.

Ohya, memang ada yang beritahu kuih muih untuk ibu dalam pantang ni termasuk juga dengan kek, roti canai dan cheese. Ibu dalam pantang lepas beranak boleh makan kek? Ibu dalam pantang lepas beranak boleh makan roti canai? Ibu dalam pantang lepas beranak boleh makan cheese? Itu semua saya tak berani nak jawab. Jika yakin dan berani silakanlah dan jika was-was dan takut boleh undang masalah pada kesihatan kelak maka elakkanlah.

Baca sini jika turut nak tahu jenis-jenis ikan yang boleh di makan dalam pantang dan baca sini pula jika nak tahu jenis-jenis sayur yang boleh dimakan tika dalam pantang.

MAHU BACA LEBIH BANYAK KISAH BERKISAR SUAMI ISTERI YANG HOT DARI SIS HAWA DOT COM, TERUS KLIK  >>  SINI <<





Terima kasih kerana membaca. Jangan lupa untuk follow blog ini dan jemput datang lagi di lain masa.