Maksud Mimpi Berkahwin Dalam Islam, Baik Atau Buruk? | Jika sebelum ni sis share tentang maksud mimpi suami kahwin lain menurut Islam, kali ini sis akan share maksud mimpi berkahwin dalam Islam. Nak tahu maksud baik atau buruk? Kita sama-sama baca artikel ini.

Arti Mimpi Menikah

Sis bukannya seorang pakar dalam tafsir mimpi cuma sis seorang yang berminat untuk tahu serba sedikit tentang maksud mimpi, lagi-lagi untuk makud mimpi menurut tafsir Islam. Termasuklah juga untuk maksud mimpi berkahwin ini. 
Berdasarkan pencarian melalui Mr.Google, sis dapat sedikit sebanyak info mengenai maksud mimpi berkahwin ini. Maksud mimpi berkahwin atau arti mimpi menikah menurut Islam ini boleh dikaitkan dengan pekerjaan ataupun rezeki. Dalam Mu’jam Tafsir al-Ahlam, sebuah kitab kompilasi tafsir mimpi antara penafsiran mimpi Muhammad Ibn Sirin dan ‘Abdul Ghani al-Nabulsi, situasi mimpi berkahwin ini digambarkan sebagai simbol keluarga, agama, kegelisahan, kegundahan, tanggungjawab, atau kedudukan yang tinggi.


1. Maksud Mimpi Berkahwin Dengan Kekasih / Menikah Dengan Pacar Menurut Islam 

Ini agak pelik. Menurut bacaan, untuk maksud bermimpi dengan kekasih ia boleh membawa maksud yang agak kurang baik. Sebaliknya jika mimpi berkahwin dengan kekasih tetapi majlis tersebut tidak berjalan lancar maka ia boleh membawa maksud yang agak baik. Hmmm... 

2. Maksud Mimpi Berkahwin Dengan Orang Lain 

Maksud mimpi berkahwin dengan orang lain boleh membawa maksud kepada kemuliaan atau kehormatan. Tafsir mimpi berkahwin dengan orang lain ini juga boleh membawa arti akan menemui jodohnya hingga dapat mendirikan rumahtangga yang dihajati. 

3. Maksud Mimpi Kahwin Lagi Menurut Islam
Sesungguhnya mimpi suami kawin lagi ni boleh membuatkan si isteri rasa sakit di hati. Tetapi fikir-fikir balik itu hanyalah sekadar mimpi. Dan maksud untuk mimpi suami kahwin lain menurut Islam ini ada arti yang baik sebenarnya. Jika mimpi seorang suami itu berkahwin lagi tidak kisah seorang ataupun terus punya empat isteri, mimpi begini dianggap sebagai penambahan rezeki berkat dari susah payah berkerja.
4. Maksud Mimpi Melihat Suami Menikah Lagi 
Apabila seseorang bermimpi menikahi seorang perempuan sedangkan hakikatnya sudahpun memiliki seorang isteri, keadaan ini boleh dianggap sebagai satu kebaikan atau kekuasaan. Tahap kebaikan atau kekuasaan ini pula bergantung kepada perempuan yang muncul di dalam mimpi tersebut. Semakin cantik perempuan di dalam mimpi itu maka semakin baguslah kebaikan atau kekuasaan yang bakal dimiliki. 

5. Maksud Mimpi Disuruh Kahwin / Mimpi Kahwin Paksa 
Bagi yang sedang berada di alam percintaan, tatkala mendapat mimpi berkahwin dengan kekasih tentunya akan membuat diri rasa sangat happy dan bahagia kan? Tetapi bagaimana pula dengan maksud mimpi kahwin paksa? 

Sebagai contoh, dipaksa menikah dengan orang tua Jika mengalami mimpi dipaksa menikah begini besar kemungkinan ertinya akan ada sedikit ujian dalam masa yang terdekat. Mimpi dipaksa menikah dengan orang yang tidak dicintai ini juga boleh membawa maksud yang diri sedang diperhatikan oleh seseorang, secret admire mungkin! 


6. Maksud Mimpi Dengan Seseorang Kemudian Pasangan Meninggal Dunia
Jika seseorang bermimpi yang dia akan menikahi seseorang kemudian pasangan tersebut meninggal dunia, maka ia boleh diangga seolah pekerjaan yang sedang dilakukan sedang di uji dengan rasa susah. Maka hendaklah banyak-banyak bersabar. 

7. Maksud Mimpi Melihat Orang Lain Berkahwin
Jika melihat seseorang itu sedang berkahwin, mimpi ini boleh membawa maksud ke atas orang yang telah berkahwin dalam mimpi tersebut. Dikatakan mimpi berada di majlis perkahwinan atau mimpi melihat seseorang sedang berkahwin, mimpi ini dikatakan boleh membawa maksud yang orang tersebut akan mengalami satu ujian yang agak berat. Maka jika orang yang di mimpi itu adalah sahabat, ahli keluarga, pasangan dan sesiapa saja yang dikenali maka hulurkanlah bahu untuk membantunya pada tahap yang termampu. 

8. Mimpi Sangat Teringin Untuk Bernikah
Mimpi rasa teringin atau sedang bersiap sedia untuk bernikah boleh membawa maksud bahawa diri sudah bersedia untuk menempuh satu permulaan kehidupan yang baru. Ia juga mungkin memberi gambara bahawa akan hadir seseorang (jodoh mungkin) yang akan akan mengubah hidup. 

9. Maksud Mimpi Menikah Dan Terus Mengandung
Untuk maksud mimpi menikah kemudian terus mengandung boleh dianggap sebagai satu petanda yang baik. Situasi ini dikatakan bahawa satu peningkatan dalam hidup jika selalu berusaha keras dalam mendapatkan rezeki yang baik. 

10. Maksud Mimpi Berkahwin Dengan Suami / Isteri Sekali Lagi
Bagi maksud mimpi berkahwin dengan suami sekali lagi ini boleh membawa maksud bahawa diri sendiri dan pasangan akan mendapat satu rezeki yang tidak di sangka-sangka. 


[ Bacaan Menarik Lain ] : 
+ Tiada Dara Setelah Terlanjur, Perlukah Beritahu Bakal Suami?

Kenapa Mimpi Berkahwin? 

Kesimpulannya, semua orang pasti pernah alami mimpi dan tidak dinafikan mimpi dalam Islam yang paling diinginkan sekali. Jika mimpi buruk dan sebagainya itu semua tidak usahlah nak difikirkan sangat. Ada juga yang berkata mimpi ini bersifat terbaik yakni jika mimpi buruk akan bermakna baik dan jika mimpi baik akan membawa maksud buruk. Hmmm... untuk perkara ini juga tolonglah jangan difikirkan sangat. Yang penting jangan terlalu percaya akan maksud dalam mimpi kerana kebanyakan mimpi ini hanyalah mainan dalam tidur semata-mata.  
Yang pasti, tidak kisahlah mimpi kahwin lagi, mimpi kahwin paksa, mimpi berkahwin dengan orang lain yang tidak dikenali, mimpi bekahwin dengan kekasih ataupun mimpi kahwin lagi sekalipun, yang penting sebagai salah seorang umat Muhammad SAW, kita tidak di ajar untuk membuat sebarang ramalan masa depan.

Terima kasih atas kunjungan dan bacaan....